HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 19. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802753


Pregled aktualnosti za mjesec studeni 2010. godine Arhiva aktualnosti   

| 26.11.2010.
Hrvati u Hrvatskoj zainteresirani za svoje sunarodnjake u dijaspori, mediji ne
 
Hrvati u Hrvatskoj zainteresirani za svoje sunarodnjake u dijaspori, mediji neMediji u Hrvatskoj, a napose Hrvatska radio televizija još uvijek nemaju pravog načina na koji bi se sagledalo i uzelo u obzir izvještavanje o temama hrvatskih zajednica zemalja u okruženju, da se zaključiti nakon 16. Foruma hrvatskih manjina koji je u petak održan u Zagrebu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

opširnije


 
| 17.11.2010.
Upoznavanjem i suradnjom učenika do homogenizacije naroda
 
Upoznavanjem i suradnjom učenika do homogenizacije naroda Međusobno upoznavanje, druženje te razmjena iskustava bili su razlozi susreta učenika srednjih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u Republici Mađarskoj i Republici Srbiji. Susret je održan prošloga petka u Pečuhu, u školskom centru i Učeničkom domu «Miroslav Krleža».

opširnije


 
| 15.11.2010.
Europa podupire rad manjinskih krovnih tijela u Srbiji
 
Europa podupire rad manjinskih krovnih tijela u Srbiji U okviru IPA 2007 projekta pod nazivom «Implementacija prioriteta u području ljudskih prava i zaštite nacionalnih manjina» koji financira Europska unija, prošloga je tjedna održan prvi zajednički sastanak predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava s čelnicima novoizabranih nacionalnih vijeća nacionalnih zajednica u Republici Srbiji. Teme sastanka odnosile su se na prioritete i izazove u djelovanju nacionalnih vijeća nacionalnih zajednica, ulogu resornog ministarstva u funkcioniranju nacionalnih vijeća te koncipiranje strateškog okvira i financijskih planova.

opširnije


 
| 15.11.2010.
U ostvarivanju manjinskih prava neophodno osigurati reciprocitet
 
U ostvarivanju manjinskih prava neophodno osigurati reciprocitet Veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak uručio je danas donaciju Vlade RH u obliku udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku u osnovnim školama u Subotici i okolici. Donacija je vrijedna oko 40 tisuća eura, i uručena je u prostorijama HNV-a uz nazočnost predstavnika osnovnih škola te generalne konzulice Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerke Alajbeg, ali bez prisustva predstavnika Republike Srbije.

opširnije


 
| 12.11.2010.
Sustavnim radom protiv asimilacije
 
Sustavnim radom protiv asimilacije Hrvatska zajednica u mađarskom gradu Pečuhu nije manje izložena asimilaciji nego što su to hrvatske zajednice u drugim dijelovima Mađarske, ali ipak postoje manjinske institucije poput hrvatskog vrtića, osnovne škole i gimnazije, radijskog i televizijskog programa na hrvatskom jeziku te hrvatsko kazalište, koje omogućuju očuvanje hrvatskog identiteta. Dio je to sižea razgovora predstavnika hrvatske zajednice u Srbiji, koji su vodili u petak, 12. studenoga, s čelnicima hrvatske zajednice u Pečuhu.

opširnije


 
| 12.11.2010.
Runje: Ravnopravnost Hrvata s ostalim nacionalnim zajednicama i u informiranju
 
Runje: Ravnopravnost Hrvata s ostalim nacionalnim zajednicama i u informiranju Postizanje ravnopravnosti u informiranju s ostalim nacionalnim zajednicama u Vojvodini jedna je od aktualnih zadaća novoformiranog sastava Hrvatskog nacionalnog vijeća, ističe za naš program član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za informiranje Dujo Runje. Aktualno je nastojanje za proširenjem programa Radio Novog Sada i na hrvatski jezik, kako bi se objedinjena medijska prisutnost naše zajednice povećala na cijelo područje Vojvodine, dodaje Runje.

opširnije


 


Pogledajte foto galeriju