HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 790706


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec ožujak   

| 12.03.2014.
Nacionalne manjine ne smiju izostati iz europskih integracijskih procesa
 
Nacionalne manjine ne smiju izostati iz europskih integracijskih procesaForum za etničke odnose održan je danas u Kovačici. Cilj ovoga Foruma je sagledavanje položaja nacionalnih manjina u kontekstu pristupanja Srbije Europskoj uniji, a susretu su, osim pokrajinskih i republičkih dužnosnika, prisustvovali i predstavnici Europske unije...

Koncept integracije nacionalnih manjina u društvo i državu, u Srbiji se shvaća na potpuno drugačiji način od onoga koji je općeprihvaćen u Europskoj uniji, istaknuto je za jučerašnjeg susreta.

Sastanak je održan u svrhu sondiranja odnosa spram manjia, a rezultirat će skupom smjernica koje će biti dostavljene mjerodavnim tijelima.

Hrvatsku zajednicu na ovome skupu predstavljali su predsjednik Izvršnog odbora (IO) Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Darko Sarić Lukendić, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i članica Izvršnog odbora HNV–a Ankica Jukić Mandić.

U Srbiji se pod pojmom integracije nacionalnih manjina podrazumijeva da one postanu dio većine. To je zapravo asimilacija. Nasuprot tome, koncept integracije podrazumijeva ne samo edukaciju pripadnika nacionalnih manjina u pravcu toga da postanu integrativni i integralni dio društva u kojem žive, nego podrazumijeva i integraciju većinskog naroda u pogledu toga da tu, skupa s njima svakoga dana žive i neki drugi narodi koji baštine malo drugačiju kulturu, jezik i običaje, kaže nakon sastanka Darko Sarić Lukendić.

Težište aktivnosti u procesu pristupanja morat će biti na edukaciji većinskog naroda u cilju smanjenja etničke distance, koja i dalje postoji od početka devedesetih i nije se mijenjala, dodaje Salić Lukendić.

Ovom je prilikom bilo riječi i o sudjelovanju manjina u javnom i političkom životu u Srbiji. Istaknuto je da bi se budućim izmjenama izbornog zakonodavstva trebalo omogućiti da manjine imaju zajamčene zastupnike u Skupštini Srbije.

Govorilo se i o novom Zakonu o nacionalnim manjinama, gdje su se sudionici složili da su odluke Ustavnog suda Srbije spram odredaba ovoga zakona ništa drugo do umanjenje dostignutih manjinskih prava, i ne predstavljaju primjer dobre prakse.

Temelj diskusije bile su «Ljubljanske smjernice za integraciju raznolikih društava». U ovom se dokumentu u izdanju OESS–a, među ostalim ističe da su sva pitanja koja su njime obuhvaćena u neposrednoj vezi s naporima da se smanje napetosti i spriječe međuetnički konflikti. Iskustvo OESS–a svjedoči da raznolikost, sama po sebi, nije ni u uzajamnoj niti u uzročno–posljedičnoj vezi s povećanjem napetosti i nasilja.

Nijedan od mnogobrojnih etničkih konflikata koji su izbili u posthladnoratovskoj Europi nije bio neminovan. Svi oni su bili posljedica političkih izbora koji su mogli biti drugačiji. Takvi konflikti imaju korijen u poricanju temeljnih prava i u sistematskom i/ili sustavnom isključenju i otuđenju cijelih zajednica, navodi se u uvodu ovoga dokumenta.


 


Pogledajte foto galeriju