HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 790698


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec ožujak   

| 20.03.2014.
«...sveti Josip neka i dalje čuva Hrvatski narod...»
 
«...sveti Josip neka i dalje čuva Hrvatski narod...»Dan svetoga Josipa, zaštitnika Hrvata, 19. ožujka, proslavljen je sinoć svečanim programom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Suboltici, a prije toga održana je sveta misa u Franjevačkoj crkvi. Jedan je to od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji...

I ove godine Dan svetoga Josipa se proslavlja u ozračju nastavka borbe za izjednačavanje prava naše zajednice s ostalim manjinskim zajednicama u Srbiji.

Pored postignuća, u posljednjih nekoliko godina došlo je do znatnog ograničenja manjinskih prava ili se to ograničenje očekuje, rekao je ovom prigodom predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić.

Direktorica Ureda za ljudska i manjinska prava dr. Suzana Paunović istaknula je kako je institucija na čijem je čelu u proteklih godinu i pola dana imala veliki broj zajedničkih aktivnosti s HNV-om te da su odnosi na zavidnoj razini. Ipak, pitanja udžbenika i zajamčenog zastupničkog mjesta u Skupštini Srbije nikako da budu riješena, konstatirano je.

Srbija je stabilno na europskom putu, a pomoć Hrvatske neće izostati, rekao je generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić. On je međutim, iskazao potrebu da dosadašnji problemi hrvatske zajednice u Srbiji budu prije toga riješeni.

Gradonačelnik Subotice Jenő Maglai također je čestitao praznik pripadnicima hrvatske zajednice.

Sveti Josip štuje se kao zaštitnik hrvatskoga naroda još od XVII. stoljeća kada ga je Hrvatski sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine proglasio zaštitnikom hrvatskog kraljevstva. Nakon odluke Hrvatske biskupske konferencije iz 1972. sveti Josip osobito se štuje u Hrvatskoj.

Svečanosti su, pored vijećnika HNV-a, nazočni bili i Nedeljko Tenjović, izaslanik predsjednika Republike Tomislava Nikolića, opunomoćena ministrica veleposlanika Republike Hrvatske Valentina Šarčević, u ime Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske savjetnica s posebnim položajem za hrvatsku manjinu Ivana Goranić, podtajnik Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica, stručna savjetnica gradonačelnika Zagreba Tihana Jurić, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i ravnatelj NIU «Hrvatska riječ» Ivan Karan.

Prisustvovali su i predstavnici drugih nacionalnih vijeća, svećenici Subotičke i Srijemske biskupije, ravnatelji škola u kojima se odvija nastava na hrvatskom...


 


Pogledajte foto galeriju