HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 790700


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec ožujak   

| 17.03.2014.
Započela godina Antuna Gustava Matoša
 
Započela godina Antuna Gustava MatošaVoyage s Matošem, program je kojim je započela godina Antuna Gustava Matoša, godina koja označava stotu obljetnicu od njegove smrti. Voyage s Matošem održan je u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici, kojom su prigodom učenici subotičkih srednjih škola i ponajbolji recitatori Hrvatske čitaonice vodili publiku u Matoševe svjetove.

Program su zajednički priredili Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatska čitaonica i Gradska knjižnica Subotica. Glavna organizatorica događaja i autorica programa je prof. Nevena Mlinko.

Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem, Antun Gustav Matoš ostavio je neizbrisiv trag u kulturi epohe u kojoj je živio.

Smatra se da bez Matoša ne bi bilo poznatih djela Krleže i Ujevića, jer se djela Antuna Gustava Matoša smatraju prijelomnim trenutkom u povijesti hrvatske književnosti. Matoš je trgnuo hrvatsku književnost iz neke faze mirovanja i uveo ju u maticu svjetske pisane riječi, opći je stav.

U književnost je na velika vrata ušao 1892. godine pripoviješću «Moć savjesti» koja je naznačila početak razdoblja moderne. U njegova najpoznatija djela ubrajaju se «Iverje», «Novo Iverje», «Ogledi», «Vidici i putovi», «Umorne priče», «Naši ljudi i kraljevi», «Tri humoreske», «Moralist i druge satire», «Život za milijune», «Pečalba».

U godini Matoša bit organizirano još programa u njegovu čast, i diljem Vojvodine i diljem Hrvatske. Sinoćnji je Voyage zapravo započeo niz tih programa, a pored planiranih izložaba bit će organiziran i natječaj za srednjoškolce, otkriva Nevena Mlinko.

Ovaj veliki umjetnik i stvaratelj umro je od raka grla 17. ožujka 1914. godine. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. Danas po njemu ime nose mnoge škole i ulice te brojna kulturna društva.
Ako navratite do klupe u starom dijelu Zagreba, vidjet ćete ga kako sjedi i gleda u prekrasnu panoramu grada.


 


Pogledajte foto galeriju