HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 16. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789172


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec ožujak   

| 22.03.2014.
U susret potrebama učenicima na hrvatskom
 
U susret potrebama učenicima na hrvatskomPredstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), predsjednik Izvršnog odbora (IO) Darko Sarić Lukendić i članica IO zadužena za obrazovanje Anđela Horvat, boravili u Osijeku 20. ožujka gdje su se sastali sa zamjenikom župana Osiječko-baranjske županije Draganom Vulinom i njegovim suradnicima iz područja obrazovanja i službene uporabe jezika i pisma, kao i s predstavnicima Sveučilišta u Osijeku. Tom su prilikom razgovarali o mogućnostima domskog smještaja za studente Hrvate iz Srbije koji studiraju u matičnoj zemlji, te drugim temama...

Tom je prilikom bilo riječi i o stručnom usavršavanju nastavnika koji rade u nastavi na hrvatskom u Srbiji, kao i o usavršavanju osoba u administraciji koje rade na prevođenju na hrvatski jezik.

Susret su skupa organizirali Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, a na inicijativu podtajnika Mate groznice.
U ime Pokrajine bila je Ankica Jukić Mandić.

Osiguravanjem smještaja u jednom od studentskih domova, motivacija učenika za upis bi se pojačala i više bi se njih opredjeljivalo za tu mogućnost, ističu u HNV-u. «Naši studenti koji odu studirati u Hrvatsku tretirani su jednako kao i svi državljani Hrvatske, a ne kao oni iz dijaspore. To im predstavlja problem jer ne mogu dobiti smještaj u studentskim domovima prema redovitom natječaju», dodaju u HNV-u.

Predstavnici HNV-a otvorili su i temu koja se tiče stručnog usavršavanja nastavnika u obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji. U Srbiji ne postoji lektorat ili neka druga ustanova koja bi mogla izdati potvrdu o poznavanju hrvatskog jezika. Zamisao je napraviti suradnju sa sveučilištem u Osijeku, te da se formaliziranjem te suradnje može izdati važeća i priznata potvrda u Srbiji, od Ministarstva znanosti.

Također, prevoditelji na hrvatski jezik koji rade u pokrajinskoj i u gradskoj administraciji u Subotici dobit će priliku osobno se upoznati s načinom rada, tako što će provesti neko vrijeme u Hrvatskoj kako bi se upoznali s tamošnjom administracijom i načinima na koje funkcionira sustav. Tako bi se upoznali i s terminologijom, ali i načinima na koje se stvari rješavaju.

Pokrajinsko tajništvo provodi program obilaska administrativnih središta susjednih zemalja u cilju ostvarenja i poboljšanja suradnje na polju obrazovanja, a u okviru «Festivala pameti», koji je pod okriljem Vlade Vojvodine.

Jedan od takvih sastanaka je bio i ovaj u Osijeku. Njime su stvoreni uvjeti za razgovor o poboljšanje mogućnosti školovanja u Hrvatskoj za pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji, te širu uporabu hrvatskog jezika.


 


Pogledajte foto galeriju