HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 16. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789177


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 01.09.2016.
Dan Grada Subotice svečano proslavljen
 
Dan Grada Subotice svečano proslavljen Podizanjem zastave i svečanom sjednicom lokalne Skupštine danas je svečano proslavljen Dan grada Subotice. Ovaj datum se proslavlja u spomen na datum kada je 1779. godine Subotica dobila status slobodnog kraljevskog grada.

Na svečanoj sjednici zvanje „Počasni građanin“ uručeno je akademiku Matiji Bećkoviću, dok je priznanje „Pro urbe“ uz predstavnike srpske i mađarske zajednice, iz redova hrvata uručeno dr. Kati Dulić.

Kao što je i uobičajeno u Subotici za prvoga rujna, limena glazba, podizanje zastave Grada, svečana sjednica gradske skupštine, uz bogat kulturno-umjetnički program, ispunja ovih dana život grada na sjeveru Vojvodine.

Svečanoj sjednici gradske skupštine bili su prisutni predstavnici republičke i pokrajinske vlasti i zastupnici u parlamentima Srbije i Vojvodine, konzuli Konzulata Hrvatske i Mađarske, dosadašnji počasni građani i gradonačelnici, kao i predsjednici nacionalnih vijeća sa sjedištem u Subotici.

Od kako se prvi rujna počeo slaviti kao dan grada Subotice, priznanje Pro urbe je postupno dobivalo na značaju i vrijednosti, no ove je godine izazvalo lavinu komentara, pa i negodovanja. Odnosi Srbije i Hrvatske, kao i opći stav spram hrvatske zajednice u Srbiji reflektira se i u lokalnim okvirima, primjećuje dr. Bačić.

U isto vrijeme na Otvorenom sveučilištu održana je manifestacija «Otvoreni dan» gdje je hrvatsku zajednicu predstavljao predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić


 


Pogledajte foto galeriju