HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 790699


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 04.09.2016.
Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji
 
Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji Manifestacija Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji održano je jučer, 3. rujna u Baču, u organizaciji UG «Tragovi Šokaca». Tema ovogodišnje manifestacije je žetva.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća manifestaciji je bio prisutan Željko Pakledinac.

Češljalo se i odijevalo onako kako su se nekada odijevale, češljale i povezivale cure i žene kada su išle u žetvu. Sudjelovale su žene iz Berega, Monoštora, Sonte, Bača, Plavne, Vajske, Šida, Tuzle – Breške (Bosna i Hercegovina), te Topolja, Vrbanje i Donje Bebrine (Republika Hrvatska).

U prijepodnevnim satima gosti su imali prilike upoznati se s kulturno-povijesnom prošlošću grada Bača, obilaskom Franjevačkog samostana iz XII. stoljeća, srednjovjekovnom Tvrđavom iz XIV. stoljeća, Turskim kupatilom, uz pomoć direktorice Turističke organizacije Općine Bač.

Stručnim predavanjem koje su kvalitetno vodili mr. sc. Sonja Periškić i Tomislav Augustinčić počela je radionica tradicijskog češljanja i spremanja djevojaka i mladih žena u žetvi. Poslije radionice uslijedio je kulturno-umjetnički program gdje su uz pjevačku skupinu «Tramošnjanke» iz Bača i pjevačke skupine udruge domaćina, svojim izvanrednim nastupom program uveličali članovi HKUD «Osijek 1862» iz Osijeka. Predavanja i radionice događala su se u etno kući Didina kuća, a kulturno-umjetnički program u domu kulture u Baču.

Uslijedila je revija frizura i ogavlja djevojaka i mladih žena koju je na samici propratio gost iz udruge «Cvelferija», a reviju kao i cijeli program uz prigodne stihove i bećarce, uspješno je vodila Marija Šeremešić, predsjednica UG «Urbani Šokci» iz Sombora.


 


Pogledajte foto galeriju