HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 790695


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 12.09.2016.
Izlaznost u Subotici manja u povodu izbora u Hrvatskoj
 
Izlaznost u Subotici manja u povodu izbora u Hrvatskoj Proteklog vikenda je u konzularnom predstavništvu u Subotici i u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu održano glasovanje za Hrvate koji imaju pravo glasa u Hrvatskoj. Subotica prati trend koji je općenito prisutan na ovim izborima i u Samoj Republici Hrvatskoj ali i u svim državama gdje se glasuje, a to je smanjena izlaznost.

Generalni konzul Konzulata RH u Subotici Velimir Pleša kaže da tijekom protekla dva dana nije bilo nikakvih problema i da je trend u izlasku na glasanje u padu. Spram prošlih izbora kada je glasalo oko 350 Subotičana, do pred zatvaranje birališta glasalo je oko 310 njih.

Kako prenose dnevni mediji u Srbiji, čelnici hrvatske manjine u Srbiji oprečno tumače relativnu pobjedu koalicije oko HDZ-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Dok u DSHV-u očekuju smirivanje strasti između dvaju zemalja, u Hrvatskom građanskom savezu ne očekuju promjenu odnosa prema Srbiji.

Smirivanje napetosti i poboljšanje odnosa dvaju zemalja i dva naroda, način je na koji predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov komentira utjecaj rezultata izbora u Hrvatskoj prema Srbiji. Mišljenje temelji na retorici lidera HDZ-a Plenkovića koju ocjenjuje kao bitno drugačiju u odnosu na lidera SDP-a Milanovića.

«Vidjeli ste da on u svojim predizbornim aktivnostima nije pominjao ni na koji način događanja u Srbiji. Ostavio je reklo bi se, otvoren prostor za moguću komunikaciju i to će vjerojatno biti onda olakšavajuće kada je u pitanju položaj hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Videli smo da kada su napetosti između dvaju država, mi izravno trpimo negativne posljedice», rekao je Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV-a, za RTV.

Jedan od lidera Hrvatskog građanskog saveza (HGS) Tomislav Stantić smatra suprotno, odnosno da retorika HDZ-a govori da se odnos Hrvatske prema Srbiji neće promijeniti. To, smatra, neće donijeti ništa dobro ni hrvatskoj zajednici u Srbiji.


 


Pogledajte foto galeriju