HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 790700


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 20.09.2016.
Najavljena obnova subotičke katredrale-bazilike
 
Najavljena obnova subotičke katredrale-bazilike Sredstvima Vlade Mađarske, uskoro bi trebali započeti radovi na jačanju temelja i sanaciji pukotine na pročelju subotičke katedrale-bazilike svete Terezije Avilske.

Subotička katedrala građena je od 1773. do 1779. godine. Još 1861. godine prvi put su popravljane pukotine na njenom pročelju. Od tada je prošlo više od 150 godina, a pukotina i dalje postoji. Njen nestanak se napokon može očekivati u predstojećim godinama.

«Izradom projektnog rješenja, nadamo se da će ovoga puta problem konačno biti riješen», izjavio je tajnik Subotičke biskupije Mirko Štefković.

Sredstva za obnovu subotičke katedrale osigurala je Vlada Republike Mađarske, a donacija će biti realizirana putem Nacionalnog vijeća mađarske nacionalne manjine. Investicija je vrijedna 285 milijuna forinta.

Katedrala je građevina u stilu kasnog baroka, poznata i kao velika crkva. Posvećena je zaštitnici Subotice Sv. Terezi Avilskoj čiji se lik nalazi i na gradskom grbu. Godine 1974. crkvanosi naslov manje bazilike.

(GS/SJ)


 


Pogledajte foto galeriju