HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802231


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 22.09.2016.
Tradicijski grb Vojvodine simbol jednog naroda
 
Tradicijski grb Vojvodine simbol jednog naroda Tradicijski grb Autonomne pokrajine Vojvodine, koji je nedavno usvojen u pokrajinskoj skupštini je isključivo ideja i simbol jednog naciona, koji je nekada bio na dijelu teritorija kojeg sada čini Vojvodina, ukazuje dopredsjednica DSHV-a i pokrajinska zastupnica Vesna Prćić.

Novi simboli Pokrajine, tradicijski grb i zastava koji će se upotrebljavati usporedno sa službenim obilježjima, usvojeni su nadmoćnom većinom vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine. Protiv su bili predstavnici oporbe dok je zastupnički klub u kojem je i zastupnica DSHV-a Vesna Prćić bio suzdržan.

«Moje osobno stajalište kao i stajalište zastupničke skupine čiji sam član, je da se po ovoj točki može isključivo glasovati suzdržano, obzirom da je riječ o simbolu jednoga naciona. To je dakle ideja srpske Vojvodine koja se pojavljivala sredinom XIX. stoljeća, i kao takva ne može biti prihvatljiva naročito jer je bila korištena u veoma kratkom razdoblju», rekla je za RTV Vesna Prćić.

Kada je riječ o prihvaćanju novih simbola, ona smatra da to apsolutno nije grb iza kojeg može stajati bilo koji Hrvat u Vojvodini, obzirom da podrazumijeva jednu ideju, jednog naroda s dijela teritorija. Osim toga, upitna je i tradicija, kaže. «Mi niječemo da to može biti tradicijski grb AP Vojvodine, a još je više sporna njegova primjena», dodaje.


 


Pogledajte foto galeriju