HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 16. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789180






Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 24.09.2016.
Nema promjena kada je riječ o manjinama
 
Nema promjena kada je riječ o manjinama Predstavnici nacionalnih manjina sudjelovali su jučer u Beogradu u konferenciji pod nazivom «Analiza provedbe bilateralnih sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina Srbije s Hrvatskom, Mađarskom, Rumunjskom i Makedonijom». Ovom je prilikom istaknut dosadašnji napredak u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, kao i rad samih međuvladinih mješovitih povjerenstava.

Upozoreno je ovom prilikom da postoji problem u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, što govori da se bilateralni sporazumi ne poštuju u dovoljnoj mjeri. Međuvladina mješovita povjerenstva koja mjere provođenje sporazuma u praksi, ne sastaju se redovito, čak ni jednom godišnje, prema ustanovljenom planu.

Bilateralni sporazum važan je za hrvatsku zajednicu jer omogućuje da djeca imaju udžbenike na materinjem jeziku. Ipak, učinak sporazuma je ograničen, često se točke ostvaruju preko drugih mehanizama, ističe predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) dr. Slaven Bačić. Ipak, nastavlja, od njih se nikako ne smije odustati, jer, barem kada je riječ o hrvatskoj zajednici, sporazum sadržava ključni politički zahtjev – osigurati zastupanje zajednice u izvršnim tijelima u Srbiji, ono što srpska zajednica u Hrvatskoj već dugo ima, ne samo u Saboru, već i na žipanijskim razinama, lokalnim, i ne samo u predstavničkim tijelima nego i izvršnim, ukazuje još jednom dr. Bačić.

Predloženo je i da se uspostavi stalnost članstva u komisijama, jer se na taj način može očekivati i kontitnuitet u radu. U analizi koju je proveo Centar za regionalizam pored ostalog je rečeno kako se ne može nijekati da je pomak načinjen, ali se još uvijek čeka na rješenje ključnih problema zajednice.


 


Pogledajte foto galeriju