HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 19. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 615685






Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec ožujak   

| 04.03.2017.
Cilj popraviti položaj pripadnica nacionalnih manjina

Pripadnice 26 nacionalnih manjina u Srbiji nisu uvijek ravnopravne u društvu, okruženju, porodici, smatraju u pokrajinskom Zavodu za ravnopravnost spolova. Kako bi pomogao da se njihov položaj popravi, Zavod je 1. ožujka raspisao natječaj za projekte koji bi osnažili žene, pripadnice manjina u Vojvodini. Za realizaciju tih projekata osigurano je 2,3 milijuna dinara. Za sada, projekte su poslali pripadnici Hrvatske, Rusinske i Slovačke zajednice.

Pripadnice hrvatske zajednice u Srbiji kažu da im je problem između ostalog, što žive daleko jedne od drugih, od Niša do Subotice. Zato je fokus njihova projekta povezivanje.

«Naš projekt se simbolično naziva mikoriza. Mikoriza jeste jedna gljiva koja se stavlja na korijen biljke i pomoću koje biljka može crpiti od 100 do 1000 puta više energije i hranljivih stvari iz tla i isto tako međusobno povezuje sve iste vrste», kaže Jasna Vojnić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Direktorica pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost spolova Diana Milović kaže kako ju je projekt Hrvata zaintrigirao baš zato što «stalno imamo problem blokada, otvaranja poglavlja pa blokada, i oni su nam nekako tu, susjedi smo, mada smo susjedi i s ostalima, a da vidimo što možemo uraditi kako bismo gradili mostove i zaobišli blokade».

Pravo sudjelovanja na natječaju za bespovratna sredstva imaju registrirana udruženja. Mogu aplicirati samo s jednim projektom u visini do milijun dinara. Natječaj je otvoren do 9. ožujka. (RTS/HNV)


 


Pogledajte foto galeriju