HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 19. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 615685


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec ožujak   

| 06.03.2017.
Pedeset godina od smrti Pere Tumbasa Haje
 
Pedeset godina od smrti Pere Tumbasa Haje Pedeseta obljetnica od smrti Pere Tumbasa Haje, poznatog glazbenika na tamburi, skladatelja i pedagoga obilježena je u organizaciji Subotičkog tamburaškog orkestra. Sljedbenici i poštovatelji Hajinog djela i ostavštine položili su vijence na njegov grob uz prigodna obraćanja, a nakon toga je u istom povodu održana misa u crkvi svetoga Roka u Subotici.

Senćansko groblje u Subotici mjestom je konačna počivališta majstora tambure, Pere Tumbasa Haje, koji je tamburašku glazbu zadužio na jedinstven način. Na tome mjestu u nedjelju, 5. veljače okupili su se oni koji razumiju veličinu Hajina djela.

Svi koji se bave tamburaškom glazbom danas na sjeveru Bačke, zapravo u nasljednici Hajina djela, stila i načina poimanja glazbe.

Pere Tumbas Hajo ravnao je i Tamburaškim orkestrom Radio Beograda (od 1938.). Dio njegova bogatog i raznolikog autorskog opusa dostupan je u digitaliziranom obliku. Zaslužan je i kao učitelj novonastalih tamburaških orkestara, poput svojedobno HKPD-a «Matija Gubec» iz Tavankuta. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju