HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 19. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 615685


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec ožujak   

| 17.03.2017.
Blagdan svetog Josipa
 
Blagdan svetog Josipa Blagdan svetog Josipa, jedan od četiriju praznika Hrvata u Srbiji, proslavljen je jučer i sinoć svetom misom u Franjevačkoj crkvi, a potom je, uz prigodan program, održana svečana akademija u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici.

Svečanosti su uz predstavnike hrvatskih ustanova, institucija, udruga i crkve prisustvovali i predstavnici pokrajinske i lokalne vlasti.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) dr. Slaven Bačić podsjetio je ovom prigodom da je još u vrijeme kada je 2005. godine, HNV određivalo praznike, vođeno računa o regionalnim osobenostima Bunjevaca, Šokaca, Srijema... «Bio je ovo zajednički blagdan za sve. Na ovaj način danas imamo na proslavi u Subotici Hrvate iz Sombora, Srijema, Beograda, Niša. Sveti Josip je posebno štovan među Hrvatima u Bačkoj i to je dodatni razlog što je on za nas značajan praznik», dodaje dr. Bačić.

On je u posebnoj izjavi rekao kao smatra da je nakon otvaranja spornih poglavlja u pregovorima Srbije i EU došlo do smanjenja napetosti između dvije zemlje, ali napominje da su ti odnosi «daleko od onoga kakvi bi trebali biti», što se reflektira i na hrvatsku zajednicu Srbiji.

«Kada je Hrvatska zadržala pričuve spram poglavlja 23, kada smo slavili drugi praznik, 15. prosinca, baš nitko niti iz republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti nije bio prisutan, što nije dobro jer se mi na taj način doživljavamo kao neka produžena ruka Hrvatske, iako smo samostalni subjekti koji imamo vlastite interese, koji ne moraju biti istovjetni s interesima Hrvatske», rekao je dr. Bačić. I on očekuje da će do poboljšanja odnosa između dvije države doći nakon predsjedničkih izbora u Srbiji, u vezi kojih HNV nema ingerencije, pa samim time neće niti iznositi stavove.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić poručio je da samo skupa u budućnosti, predstavnici hrvatske nacionalne manjine mogu, ne samo štititi svoj nacionalni identitet u Srbiji, nego i raditi na poboljšanju svog položaja i ostvarivanju svih svojih prava, koji su ne samo predviđeni zakonodavstvom Republike Srbije, već i sporazumom o zaštiti nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.

Sveti Josip, u hrvatskoj tradiciji poznat je i kao zaštitnik hrvatskog naroda. Obeležavajući ovaj praznik, hrvatska zajednica u Srbiji radi na očuvanju nacionalne kulture, tradicije i kulturne baštine. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju