HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 19. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 615684


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec travanj   

| 20.04.2017.
Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji kod Zvonka Milasa
 
Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji kod Zvonka Milasa Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, dr. sc. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i Tomislav Žigmanov, parlamentarnim zastupnik u Skupštini Republike Srbije, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, održali su danas sastanak u Zagrebu s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom...

Bačić i Žigmanov su obavijestili državnog tajnika Milasa o najvažnijim aktualnim problemima i izazovima s kojima se susreću predstavnici hrvatske manjine u Republici Srbiji te su prigodno predali projektnu dokumentaciju za Spomen dom/rodnu kuću Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu.

Državni tajnik Milas je istaknuo da će Ured, kao središnje tijelo hrvatske državne uprave, i nadalje potpomagati hrvatsku manjinsku zajednicu u Republici Srbiji kroz projekte te će posebice ustrajati na provedbi preporuke međuvladinog Mješovitog odbora ustrojenog na Sporazumu o zaštiti manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Napomenuo je da je ova preporuka o restauraciji i obnovi rodne kuće bana Jelačića za potrebe Hrvatskog nacionalnog vijeća i kulturnih organizacija hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji ušla u Zapisnik već na Prvoj sjednici međuvladinog Mješovitog odbora (održana u Beogradu, 22. studenoga 2005. godine), koju srpska strana nažalost još nije ispunila te nadalje ostaje kao preporuka koja se treba realizirati.

Vlada Republike Hrvatske, odnosno sva tijela državne uprave koja imaju u svojoj nadležnosti manjinska pitanja dužna su voditi brigu o punoj provedbi svih prijelaznih mjerila koja se odnose na prava hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Izvor - http://www.hrvatiizvanrh.hr / HNV


 


Pogledajte foto galeriju