HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 19. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 615687


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 06.05.2017.
Ne smiju se zaboraviti zločini nad Hrvatima u Vojvodini
 
Ne smiju se zaboraviti zločini nad Hrvatima u Vojvodini Četvrt je stoljeća otkako je u srijemskom selu Hrtkovci održan miting na kojem su pročitana imena 17 mještana hrvatske nacionalnosti kojima je zaprijećeno da se moraju iseliti, a 20 obitelji hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova. Stoga se ovaj događaj uzima kao početak progona nesrpskog stanovništva i ostalih neistomišljenika iz Srijema.

Za protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Hrtkovaca, niti nakon 24 godine nitko nije odgovarao u Republici Srbiji, a naizgled nitko ni neće.

U povodu ovoga datuma i događaja, Demokratski savez Hrvatra u Vojvoidni izdao je priopćenje u kojem se pored ostalog navodi:

«Zadaća je svih političkih i društveno relevantnih hrvatskih institucija i organizacija koje djeluju u Vojvodini i Republici Srbiji otrgnuti zaboravu strahote koje su 1990-ih godina vojvođanski Hrvati preživjeli. Jer, zajednica koja ne pamti i ne memorira vlastito stradanje, koja primjereno ne njeguje sjećanje na vlastite žrtve jest zajednica koja nema budućnost. Tim prije nam to mora biti zadaća, jer u politikama suočavanja s prošlošću u Srbiji u potpunosti izostaje tematiziranje i sukladno rješavanje pitanje protjerivanja Hrvata iz Vojvodine – pravosudna tijela nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine, ne postoji niti jedno javno obilježje a nema ni prigodnog memoriranja. Ovi su zločini, naime, prešućuju, na što ne smijemo pristati», navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju