HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. srpanj 2018. godine    


Broj posjeta: 629953


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 17.07.2017.
Priprema se izravni prijenos dužijance u Tavankutu na HTV 1
 
Priprema se izravni prijenos dužijance u Tavankutu na HTV 1 Hrvatska televizija prenosit će izravno svetu misu iz crkve Srca Isusova u Donjem Tavankutu, u nedjelju, 23. srpnja na prvom programu s početkom u 10 sati.

Prije misnoga slavlja proći će svečana povorka djece i mladih u narodnim nošnjama, kao i svečane konjske zaprege «karuce» s risarima i bandašom i bandašicom.

Misu će predvoditi subotički katedralni župnik msgr Stjepan Beretić u zajedništvu s mjesnim župnikom Franjom Ivankovićem i msgr Andrijom Anišićem, župnikom subotičke župe svetog Roka. Tamo je davne 1911. godine prvi puta na ovako svečani način proslavljena Dužijanca.

Ovogodišnji bandaš Dragan Žarić i bandašica Martina Stantić, zajedno s malim bandašom Lukom Vukovićem i bandašicom Sarom Davčik, glavni su nositelji i organizatori Dužijance.

Pjevanje za vrijeme mise predvodit će i za orguljama svirati Zoran Đereg. Ceremonijar će biti bogoslov župe Tomislav Vojnić Mijatov.

Prije početka izravnog prijenosa mise bit će prikazana reportaža o Tavankutu, njegovoj povijesti, ljudima i događajima važnim za ovo selo. Urednik i komentator HTV-ova prijenosa iz Tavankuta je Neno Kužina, redatelj Davor Borić Bubi, a producent Damir Čengić.


 


Pogledajte foto galeriju