HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 19. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 615688


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 07.09.2017.
Premijerka - Mogućnost upisivanja nacionalne pripadnosti u osobne iskaznice i ostalu službenu dokumentaciju najznačajnija promjena u novome zakonu
 
Premijerka - Mogućnost upisivanja nacionalne pripadnosti u osobne iskaznice i ostalu službenu dokumentaciju najznačajnija promjena u novome zakonu Premijerka Ana Brnabić ocijenila je danas da je Srbija «šampion u poštovanju ljudskih i manjinskih prava» i najavila da će manjinske politike biti dodatno poboljšane izmjenama Zakona o nacionalnim vijećima.

U intervjuu za novosadski portal na mađarskom jeziku «Vojvodina danas» (vajma.info), predsjednica Vlade Srbije je rekla da će izmjenama tog zakona biti precizirane ovlasti nacionalnih vijeća kako bi se smanjio «pretjerani politički utjecaj na njih» ali i kako bi se više računa povelo o načinu njihova financiranja.

«Mi ćemo i dalje raditi na poboljšanju kakvoće zakonskih okvira, ali smatram da je iznimno značajna odgovarajuća primjena postojećih zakona, kao i sudjelovanje nevladinih organizacija i svih zainteresiranih u definiranju manjinske politike», rekla je Ana Brnabić.

Ona je navela i da međunarodna zajednica smatra da su zakonski i institucionalni okviri zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji dobri.

Komentirajući najavljene izmjene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, premijerka je kazala da će najznačajnija promjena biti pružanje mogućnosti «upisivanja nacionalne pripadnosti u osobne iskaznice i ostalu službenu dokumentaciju».

«Bit će izmijenjen i Zakon o matičnim knjigama, kako da bi se omogućilo upisivanje nacionalne pripadnosti i u matične knjige, kazala je Brnabić.

Upitana treba li Srbija osigurati zajamčena mjesta za predstavnike manjina u parlamentu, predsjednica vlade je rekla da su zakonom iz 2009. godine već osigurane povoljnosti za formiranje političkih partija nacionalnih manjina, pa je za osnivanje takve stranke potrebno svega 1.000 potpisa.

«Time je u velikoj mjeri primijenjen princip pozitivne diskriminacije. Srbija je i jedna od rijetkih zemalja gdje se primjenjuje prirodni prag u slučaju manjinskih lista, a o svemu će se još razgovarati sa zainteresiranim stranama u predstojećem razdoblju», kazala je Ana Brnabić.

Ona je dodala da je izmjenama Zakona o zaposlenima u pokrajinskim tijelima i lokalnim samoupravama, propisana jednakost šansi u zapošljavanju, odnosno da taj akt propisuje odgovarajuću nacionalnu strukturu zaposlenih u državnim tijelima, koja odgovara strukturi stanovništva.


 


Pogledajte foto galeriju