HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 19. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 615688


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 09.09.2017.
Održana misa za zaziv Duha Svetoga
 
Održana misa za zaziv Duha Svetoga U povodu početka školske godine, kao i obično, održana je sveta misa za zaziv Duha svetoga. U tom povodu savjetnica predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) za razvojne projekte hrvatske zajednice u Republici Srbiji Jasna Vojnić, uputila je pismo zahvale.

«Draga djeco, roditelji, učitelji, ravnatelji, cijenjeni svećenici, župniče,

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća svima vam zahvaljujem i čestitam organizatoru Hrvatskoj glazbenoj udrugi (HGU) «Festivalu bunjevački pisama» i dr. Marku Sente što jedan ovakav događaj postoji i godinama traje. Hvala u ime cijele zajednice što jedine prave i najvažnije vrijednosti uz koje je većina nas odrastala prenosite na djecu. Divno je vidjeti punu crkvu okupljenu da zazove mudrost, snagu i jakost za novu školsku godinu, a još ljepše je taj duh osjetiti u ovim odjelima tijekom cijele školske godine.

Kada smo radili ispitivanje zadovoljstva nastavom na hrvatskom jeziku na prvim mjestima je bila izjava - To su dobra djeca! Lijepo odgojena, savjesna, odgovorna - i to je ono na što moramo biti jako ponosni. Čvrsto vjerujem da je ovo i glavni razlog što naša djeca postižu izvanredne i natprosječne rezultate i u školi i izvan nje. Osim dobrih obitelji tu je naravno zasluga i naših svećenika i katehistica, jer uče djecu vrijednostima koje su začete u obitelji.

Upravo započinjemo 16. godinu nastave na hrvatskom jeziku i ove školske godine ćemo proslaviti dva jubileja - petnaest punih godina od početka nastave na hrvatskom u osnovnim i deset od prvih početaka u srednjim školama. Imamo razloga za slavlje, ali ne proslavljamo samo proteklo vrijeme, nego proslavljamo i to što roditelji sve više upisuju djecu u hrvatske odjele zbog kvalitete, ozračja i što je pozitivna klima prevladala sve nedoumice. Puna srca, osjećaj sigurnosti, zajedništva i ponosa. Broj djece koja se upisuju u nastavu i programe na hrvatskom jeziku od kada je započelo obrazovanje pa do danas je gotovo dvostruko veći. Samo ove školske godine nastavu na hrvatskom jeziku upisalo je za trećinu prvašića više nego prošle školske godine! No, pozitivno ozračje se počinje širiti i izvan Subotice. Ove godine otvorena je cjelokupna nastava na hrvatskom jeziku i u Monoštoru. Udžbenici su, vjerujem to možete svjedočiti, iznimno kvalitetni, programi izvannastavnih aktivnosti bogati, no svakako moramo imati na umu da svake godine može i više i bolje.

Računamo na vašu strpljivost, pomoć svećenika, ustrajnost učitelja, otvorenost djece, a blagoslov Onoga koji se sada raduje što smo došli zazvati Njegovu pomoć i zaštitu».


 


Pogledajte foto galeriju