HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 25. rujan 2018. godine    


Broj posjeta: 660915


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 25.09.2017.
Predstavljen XIII. Svezak Leksikona podunavskih Hrvata Bunjevaca i Šokaca
 
Predstavljen XIII. Svezak Leksikona podunavskih Hrvata Bunjevaca i Šokaca Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice organiziralo je svečanost na kojoj je predstavljen trinaesti svezak Leksikona podunavskih Hrvata Bunjevaca i Šokaca, sve u povodu petnaest godina od početka rada na leksikonu i deset godina od dodjele priznanja ProUrbe.

Mnogo nacionalnih manjina ne radi vlastite leksikone, već to čine samo kada dođu do određenog društveno-ekonomskog, političkog, kulturološkog stupnja razvoja, ocjenjuje prof. dr. Josip Vrbošić, redoviti profesor pravnog fakulteta u Osijeku u mirovini. «Ovaj pionirski zahvat koji se čini ovdje u Subotici je sigurno vrijedan ne samo za Hrvate Bunjevce, Šokce ovdje u Vojvodini, nego i za širu zajednicu. Ali i u kontekstu kulturoloških, političkih i svakih drugih veza između Hrvata u Vojvodini i Hrvata u Hrvatskoj i te kako je značajan».

Profesor Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata podsjeća na početke rada na Leksikonu, te ukazuje kako je postalo rašireno uvjerenje da je znanje, samosvijest Hrvata u vojvodini još uvijek nedovoljno razvijena, da postoje velike praznine kada su u pitanju znanja nas o nama samima. «I tražio se način na koji bi se to na neki način nadomjestilo. I naravno da leksikografski projekti koji hoće cjelovito zahvatiti određenu fenomenu, u ovom slučaju riječ je o nacionalno-manjinskoj fenomeni jedne zajednice, s njezinim povijesnim trajanjem, s brojnim aspektima društvenog života, brojnim institucijama, ustanovama, s brojnim pojedincima, toponimima, etnografijom, običajima, tragovima koje su imali o svojem životu, da bi to trebalo u jednom zajedničkom pothvatu u kojem će sudjelovati veliki broj ljudi, da se na jednom mjestu zabilježi».


 


Pogledajte foto galeriju