HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 25. rujan 2018. godine    


Broj posjeta: 660944


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec listopad   

| 10.10.2017.
Pripremni sastanak za predstojeću sjednicu MMO
 
Pripremni sastanak za predstojeću sjednicu MMO U sjedištu Sjeverno-bačkog okruga u Subotici održan je pripremni sastanak za održavanje sjednice Međuvladina mješovita odbora (MMO) između Srbije i Hrvatske. Novi kopredsjedavajući sa srbijanske strane Ivan Bošnjak rekao je da je Srbija spremna razmotriti izmjenu zakonskih rješenja, pa i promjenu Ustava kojima bi se omogućilo hrvatskoj manjini izravna zastupljenost u parlamentu Srbije.

«Mi ćemo s naše strane, kako smo i u prethodnom razdoblju i kroz dijalog i kroz konsultaciju sa stručnom javnošću, pokušati inicirati izmjenu odgovarajućih zakonskih rješenja na jednoj strani, a na drugoj strani očekujemo da se i zbog ne samo ovog manjinskog pitanja nego i zbog drugih pitanja dođe do eventualnih ustavnih promjena o čemu treba također postići odgovarajući konsenzus ili iznijeti to kao argument za ustavne promjene i time pridonijeti da ovo pitanje bude prevladano. Na razini nekoliko lokalnih samouprava dat ćemo signal s naše strane odnosno s republičke razine da je potrebno apsolutno napraviti dovoljno prostora i odgovarajuće uvjete za rad ovih organizacija. Naravno, uobičajeno je i pitanje financiranja aktivnosti, trudit ćemo se i u narednom proračunu pronaći odgovarajuća sredstva.»

Čelni čovjek izaslanstva hrvatske manjine, predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić pozdravio je takav pristup dužnosnika Republike Srbije kada je riječ o ispunjavanju obveza iz Sporazuma o zaštiti srpske i hrvatske manjine u dvama državama.

«Ukazali smo ne samo na otvorena pitanja nego smo i pohvalili ona koja su riješena. Prilikom ukazivanja na otvorena pitanja dobili smo naznake da ona jednostavnija mogu biti riješena u kraćem roku, a za ona složena pa i najsloženija također smo vidjeli iskazanu spremnost da se o njima napokon otvoreno razgovara, prije svega u cilju implementacije samoga sporazuma i zaštite manjina, u ovom slučaju hrvatske manjine i njezine pune integracije u srbijansko društvo.»

Ivan Bošnjak na koncu je rekao kako je u tijeku usuglašavanje s hrvatskom stranom o datumu i mjestu održavanja sljedeće sjednice Mješovita odbora, koja bi trebala biti održana do Božića ove godine.


 


Pogledajte foto galeriju