HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802224


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 15.11.2017.
Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji kod hrvatskog premijera Plenkovića
 
Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji kod hrvatskog premijera Plenkovića Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji razgovarali su danas u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Teme su bile položaj i status Hrvata u Srbiji i projekti koje provode uz potporu Hrvatske, a za što su u 2017. sredstva povećana za oko 70 posto, priopćeno je iz Ureda premijera Plenkovića.

Kao predstavnike hrvatske nacionalne manjine Plenković je primio predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova te predsjednika Hrvatskoga nacionalnog vijeća dr. Slavena Bačića. Sastanku je bila nazočna i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Pripadnicima hrvatske manjine iznimno je važno osigurati što kvalitetnije obrazovanje i informiranje na hrvatskome jeziku i pismu, rečeno je ovom prilikom.

Premijer Plenković naglasio je da je položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji prioritetno pitanje za hrvatsku vladu. Poručio je da će institucije Hrvatske od institucija Srbije u svim kontaktima, a posebice putem rada međuvladinih mješovitih hrvatsko-srpskih odbora i povjerenstava, tražiti ispunjenje prije preuzetih obveza. Posebno se to odnosi na osiguravanje zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima, od lokalne razine, preko pokrajinske do Narodne skupštine Republike Srbije.


 


Pogledajte foto galeriju