HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802216


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 25.11.2017.
Sjednica Vijeća održana u Nikincima
 
Sjednica Vijeća održana u Nikincima U Nikincima je u petak, 24. studenog, održana 67. sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV). Vijećnici su raspravljali o nagradama koje dodjeljuje ovo tijelo te o imenovanju predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Međuvladin mješoviti odbor s republikom hrvatskom.

Sjednica HNV-a u Nikincima je četvrta koja je održana na prostoru Srijema. Tamošnji Hrvati drže to važnim za opstanak zajednice u ovome mjestu. Prvi je put da se sjednica HNV-a održava u Nikincima i tom su prilikom bili nazočni visoki gosti - predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske iz Beograda, veleposlanik Gordan Bakota i konzul iz subotice Velimir Pleša.

Bakota je istaknuo kako je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković rekao da će pitanje hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini i Srbiji biti tretirano kao prioritetno pitanje u bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije i kako će hrvatska vlada izdvojiti veća sredstva za iduću godinu. Što se tiče samoga Veleposlanstva, Državnog ureda za Hrvate u inozemstvu i Generalnog konzulata u Subotici, odnosi će biti intenzivirani uz nazočnost i potporu pojedinim projektima, ukazao je veleposlanik Bakota. «Tema od života, rada i potreba hrvatske nacionalne manjine bit će dio svih naših agenda u razgovorima s domaćinima ovdje u Srbiji», dodao je Gordan Bakota.

HNV je donijelo odluku da ovo godišnje priznanje «Doktor Josip Andrić» dodijeli udrugi «Srijem» iz Srijemske Mitrovice, priznanje «Ban Josip Jelačić» dodijeli Zajednici protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, a priznanje «Pajo Kujundžić» dodjeli autorima udžbenika glazbene kulture i učiteljicama prvih odjela na hrvatskom jeziku.


 


Pogledajte foto galeriju