HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802221


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 26.11.2017.
Tribina SANU o nacionalnim manjinama
 
Tribina SANU o nacionalnim manjinama Nacionalne manjine u Srbiji, kao i u drugim zemljama imaju poteškoće ali sve su to rješivi problem i to mnogo lakše nego ekonomski ili problemi u školstvu i zdravstvu, rečeno je na okruglom stolu naziva «Prava nacionalnih manjina u ustavno - pravnom sustavu Srbije» koji je organizirala Srpska akademija znanosti i umjetnosti.

«Unutar Srbije postoje nacionalne manjine i one trebaju imati vlastita prava. Trebaju naravno naučiti jezik većine i to je u redu. U Srbiji postoje zakoni o nacionalnim savjezima i drugi zakoni. U posljednje vrijeme izazivaju i neke diskusije i mislim da je vrlo dobro održati okrugli stol za kojim će se ta pitanja postaviti», rekao je u ovom povodu akademik Tibor Varadi.

On je pojasnio da vijeća nacionalnih manjina nisu nastala u okviru odgovarajuće strategije već su u prvom momentu nastali pod utjecajem manjinskih stranaka. Nacionalna vijeća postala su mjestom političkih prepucavanje i to treba mijenjati, poručuje Varadi. On ističe i prednosti osnivanja vijeća nacionalnih manjina, jer je tako rije svega država dobila legitimnog partnera za razgovor. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju