HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. ožujak 2019. godine    


Broj posjeta: 738546


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec lipanj   

| 25.06.2018.
Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske
 
Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske Hrvatska slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U povodu toga hrvatski državni vrh položio je vijence na Oltar domovine na Medvedgradu, na Mirogoju te na grob prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bili su na misi za domovinu u crkvi sv. Marka. Služio ju je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U povodu Dana državnosti pred Banskim dvorima u podne je održana velika smjena straže, a Zagrebačka filharmonija u 21 sat izvela je svečani koncert na Trgu kralja Tomislava.

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske na Pantovčaku održan je svečani prijam na kojemu su, uz visoke državne dužnosnike, bili i ugledni uzvanici iz diplomacije, među ostalima i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji dr. Slaven Bačić, te predstavnici kulturnoga i javnog života.

Obraćanje hrvatske predsjednice nalazi se na poveznici: http://predsjednica.hr/objava/1/1/2438

Dan državnosti Republike Hrvatske praznik je koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvoga višestranačkog Sabora 1990. Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora.


 


Pogledajte foto galeriju