HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 25. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804894


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec prosinac   

| 05.12.2018.
Konstituiran novi saziv HNV-a
 
Konstituiran novi saziv HNV-a Diplomirana psihologinja i dosadašnja savjetnica predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić iz Subotice nova je predsjednica tog krovnog tijela manjinske samouprave Hrvata u Srbiji. Odlučeno je to jučer, na prvoj sjednici Vijeća održanoj u Subotici, u Plavoj vijećnici Gradske kuće. Neposredno prije ove održana je i konstituirajuća sjednica HNV-a na kojoj su verificirani mandati 29-ero vijećnika izabranih ranije na izborničkoj skupštini 4. studenoga u Beogradu.

Kako je poznato od ranije, svi vijećnici su s liste HRvati ZAjedno koja je odnijela apsolutnu pobjedu na izborima za HNV, a čija je nositeljica bila upravo Jasna Vojnić. Uz nju, vijećnici su: Darko Sarić Lukendić, Lazar Cvijin, Ladislav Suknović, Margareta Uršal, Miroslav Kujundžić, Svetislav Milanković, Ivan Budinčević, Dajana Šimić, Melita Bašić Palković i Vojislav Temunović iz Subotice, Krunoslav Đaković, Snežana Đaković i Zlatko Načev iz Srijemske Mitrovice, Željko Šeremešić i Snežana Periškić iz Monoštora, Mirko Ostrogonac iz Žednika, Josip Bako iz Đurđina, Matilda Pelhe iz Male Bosne, Mira Tumbas, Martina Stantić i Slavko Benčik iz Donjeg Tavankuta, Goran Kaurić iz Zrenjanina, Josip Čačić iz Surčina, Boris Udovčić iz Golubinaca, Darko Vuković iz Petrovaradina, Alojzije Firanj iz Sombora, Željko Pakledinac iz Vajske i Renata Kuruc iz Sonte.

Stupajući na dužnost predsjednice HNV-a Jasna Vojnić je u svojem govoru istaknula kako nakon 16 godina postojanja Vijeća "nemamo vremena biti uljuljkani i pridonositi zajednici bivanjem po strani".

Kako je najavljeno, HNV do kraja godine očekuju tri sjednice, od kojih će jedna biti telefonska. Na njima trebaju biti izabrana nova tijela Vijeća (Izvršni odbor, dopredsjednici, odbori, povjerenstva), izmijenjeni Statut i Poslovnik o radu Vijeća sukladno novom Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina te donijete odluke o dobitnicima triju godišnjih priznanja HNV-a.


 


Pogledajte foto galeriju