HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 25. travanj 2019. godine    


Broj posjeta: 754124


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec siječanj   

| 15.01.2019.
Obilazak udruga i sagledavanje stanja

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u procesu su obilaska sviju hrvatskih udruga u Srbiji, s ciljem sagledavanja stanja, odnosno ključnih problema udruga te čuju njihova očekivanja od novog saziva krovnog tijela Hrvata u državi...

S predstavnicima udruga razgovara član Izvršnog odbora (IO) HNV zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić. U Srbiji djeluje pedesetak udruga s hrvatskim predznakom. Najviše ih je u Vojvodini, a postoje i u Beogradu i Nišu.

"Posljednji pregled stanja, koji je uključivao tada samo udruge kulture u Vojvodini, rađen je prije više godina. Na početku novog mandata HNV-a smatramo da je nužno napraviti novo sagledavanje. Namjera je putem jedinstvenog upitnika od tridesetak pitanja sakupiti niz podataka od formalnih do informacija o aktivnostima te ključnim problemima i prioritetima vezanim za daljnji rad udruga. Neka od ključnih pitanja su gdje udruga vidi sebe za četiri godine i na koji način HNV u tome može pomoći. Bit će riječi i o financiranju udruga, njihovoj suradnji s lokalnom samoupravom u kojoj djeluju, kao i o segmentima tradicijske kulture koji se, ne nužno kroz manifestacije, prakticiraju u lokalnim zajednicama Hrvata. Na temelju prikupljenih podataka bit će sačinjen program aktivnosti i plan proračuna HNV-a vezan za to područje. Bolji uvid će nam osigurati bolje posložiti prioritete i ostvariti veći učinak. U obilasku udruga sudjelovat će i predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata", kaže Sarić Lukendić, dodajući kako bi volio kada bi HNV tijekom ovog mandata pomogao rješavanje barem jednog od problema svake od udruga, utvrđenih na ovim sastancima.

Financijska sredstva za udruge s kojima HNV raspolaže su ograničena te je, kako napominje naš sugovornik, veoma važno sačiniti prioritete u toj potpori.

"Plan je da prikupljeni podaci budu prezentirani na prvom ovogodišnjem radnom sastanku udruga kojega planiramo organizirati u svibnju ili lipnju. Do tada ćemo obići sve udruge. Na taj sastanak bit će ponovno pozvani i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i želimo skupa s njima, budući da se putem njihovih javnih poziva financiraju i projekti Hrvata u Srbiji, vidjeti koji su prioriteti u ovom području te ono čime se raspolaže maksimalno iskoristiti, navodi naš sugovornik.

Nakon sagledavanja stanja u udrugama, Darko Sarić Lukendić iz HNV-a od jeseni planira niz posjeta lokalnim samoupravama s ciljem sagledavanja potpore koju pružaju tamošnjim hrvatskim udrugama. (HR/HNV)


 


Pogledajte foto galeriju