HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 25. travanj 2019. godine    


Broj posjeta: 754141


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec siječanj   

| 30.01.2019.
Formirani odbori HNV-a
 
Formirani odbori HNV-a Kadrovska rješenja i razmatranje preporuka Međuvladinog mješovitog odbora (MMO), bile su središnje teme 6. redovite sjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća koja je održana jučer u Subotici.

Nakon ranijeg imenovanja novih dopredsjednika i članova Izvršnog odbora, na ovotjednoj sjednici imenovani su i novi članovi četiriju Odbora HNV-a. Za članove Odbora za obrazovanje izabrani su: Margareta Uršal (predsjednica), Marina Ivanković Radaković, vlč. Andrija Anišić, Slavko Benčik, Slaven Dulić, Sonja Periškić Pejak i Dario Španović.

Sastav novog Odbora za informiranje čine: Boris Udovčić (predsjednik), Jelena Tumbas, vlč. Vinko Cvijin, Svetislav Milanković, Goran Kaurić, Tomislav Žigmanov i Ivan Ušumović,

Novi Odbor za kulturu čine Darko Sarić Lukendić (predsjednik), Katarina Čeliković, Vojislav Temunović, Anita Đipanov Marjanović, Darko Polić, Denis Lipozenčić i Irena Obradović,

U novi Odbor za službenu uporabu jezika i pisma: Zlatko Načev (predsjednik), Mato Groznica, Zlata Vasiljević, Snežana Periškić, Petar Balažević, Ivica Dulić i Vlatko Vidaković.

Ova kadrovska rješenja predložena su u suradnji s elektorima i drugim pripadnicima hrvatske zajednice, a vodilo se također računa i o teritorijalnoj zastupljenosti, rodnoj strukturi i stručnosti predloženih osoba.

Vijećnici su razmatrali preporuke s posljednje održane, 7. sjednice međuvladinog Mješovitog odbora Srbije i Hrvatske za zaštitu prava manjina. Cilj ove točke bio je utvrditi prioritete glede poboljšanja položaja Hrvata u Srbiji koji bi trebali biti iznijeti na idućoj, uskoro očekivanoj sjednici MMO-a.

Kao ključne probleme vijećnici su na sjednici naveli: neprovođenje preporuka o garantiranoj zastupljenosti pripadnika hrvatske zajednice u upravnim i zastupničkim tijelima na svim razinama vlasti kao i o zapošljavanju u tijelima državne uprave, pravosuđu i unutarnjim poslovima; potrebu da se sustavnije riješi financiranje udruga kao i da se trajno riješi pitanje njihovih prostorija za rad; potrebu monitoringa ankete roditelja glede izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture; suzbijanje i sankcioniranje govora mržnje spram Hrvata u srbijanskom javnom prostoru te reuspostavu malograničnog prijelaza Bač–Vukovar.

Vijećnici su dali pozitivna mišljenja na Program rada i Financijski plan Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za 2019. godinu, a većinom glasova na sjednici je usvojen prijedlog da novi član iz redova hrvatske nacionalne manjine u Međuvladinom mješovitom odboru Srbije i Hrvatske za nacionalne manjine bude Darko Baštovanović, master politolog iz Beočina koji je na ovo mjesto izabran namjesto bivšeg predsjednika HNV-a dr. sc. Slavena Bačića.

Donijeta je i odluka o izmjeni naziva HNV-a koji se uz tradicionalni naziv dopunjuje teritorijalnom odrednicom i glasi Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji. Izmjena naziva uslijedila je na preporuku mjerodavnog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a sukladno odredbama novog Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina.


 


Pogledajte foto galeriju