HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 790695


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 08.02.2011.
Ratni zločini se ne smiju zaboraviti
 
Ratni zločini se ne smiju zaboravitiVijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća te zamjenik Pokrajinskog tajnika za upravu, propise i nacionalne zajednice Mato Groznica boravio je 29. siječnja na regionalnim konzultacijama o inicijativi za osnivanje regionalnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u zemljama nastalih iz nekadašnje SFRJ (REKOM), u Skopju.
Cilj je utvrđivanje činjenica koje ne može nitko poreći i priznanje onoga što se zaista dogodilo na ovim prostorima. Stvaranjem popisa žrtava, registra događaja koji su odnijeli nedužne živote imali bismo mapu sjećanja, kolektivno pamćenje koje mora biti dio povijesti našeg društva.

Organizatori su među ostalima pozvali i predstavnike hrvatske zajednice iz Srbije, odnosno Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Na spomenutoj konferenciji Mato Groznica predstavljao je obje krovne institucije naše zajednice.
Na skup su bili pozvani predstavnici manjinskih zajednica iz regije i to iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Organizatori su željeli čuti mišljenje pripadnika manjinskih zajednica o njihovim potrebama u odnosu na naslijeđe prošlosti i o inicijativi za REKOM.

Konferencija nije sazvana kako bi se utvrđivale činjenice nego u cilju iznošenja mišljenja na koji način i kojim putem doći do toga da Inicijativa za REKOM zaživi, dobije na značaju kako u javnosti tako i u parlamentima ili među političkim elitama država sa teritorija bivše Jugoslavije.

Mato Groznica je u svom izlaganju spomenuo da postoje i zločini koji nigdje nisu spomenuti i posebice se osvrnuo na stradanje Hrvata u Srijemu, gdje su Hrvati na neki način očišćeni iz nekih mjesta poput Gibarca, Kukujevaca, u dobroj mjeri desetkovani kao što je slučaj u mjestima Hrtkovci, Golubinci, Slankamen, Beška ... Ta vrsta zločina, koji nisu bili u toj mjeri i takve vrste kao što je bilo u Bosni ili Hrvatskoj, ali su ipak zločini, nisu skoro ni u kakvoj ili vrlo površnoj mjeri čak ni evidentirani, a kamo li procesuirani. Ukazao je i na činjenicu da treba imati u vidu da dokle god ne dostignemo to pomirenje cijelo vrijeme ćemo imati druge procese na sceni u nekom drugom obliku u odnosu na devedesete kao što je slučaj s Badnjim danom po julijanskom kalendaru u Subotici i incidentom koji je bio usmjeren protiv pripadnika hrvatske zajednice.


 


Pogledajte foto galeriju