HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 16. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789173


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 17.02.2011.
O vojvođanskim Hrvatima napokon više u znanstvenim radovima
 
O vojvođanskim Hrvatima napokon više u znanstvenim radovimaU prostoru Hrvatskog nacionalnog vijeća, u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, 16. veljače predstavljen je Zbornik radova sa znanstvenog skupa pod nazivom «Nacionalne manjine kao faktor stabilnosti u međunarodnim odnosima Hrvatske i Srbije» koji je održan prije nešto više od godinu dana u Zagrebu.

Skup i Zbornik, koji je izdao Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, značajni su jer u predstavljenim radovima i Hrvati iz Vojvodine figuriraju kao značajan činitelj u kontekstu ne samo hrvatsko-srpskih odnosa, nego i odnosa dviju susjednih država. U dosadašnjim raspravama i sveukupnom odnosu ovih dviju država, položaj, problemi i izazovi Hrvata u Vojvodini bili su prilično zatomljeni, slažu se sudionici sinoćnjeg predstavljanja.

Skup u Zagrebu je organiziran s namjerom ponovnog uspostavljanja i izgradnje znanstvenih veza između hrvatskih i srpskih znanstvenika koji se bave pitanjima manjinskih zajednica, a koje je pokidao rat tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Zbornik je sljedećeg dana predstavljen i u Skupštini AP Vojvodine u Novom Sadu. Tom je prilikom potpredsjednica vojvođanske Skupštine Maja Sedlarević istaknula da je jedan od ciljeva i principa na kome se temelji politika pokrajinske administracije, njegovanje dobrog suživota svih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini.

Predstavljanju zbornika u Subotici prisustvovali su među ostalima i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici mr. Ljerka Alajbeg, predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić i republički zastupnik Petar Kuntić. U Novom Sadu predstavljanju su bili nazočni i veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak te pokrajinski tajnik za propise, upravu i nacionalne zajednice Ándor Déli.


 


Pogledajte foto galeriju