HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 790697


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 23.02.2011.
Predstavljanje monografija "Živjeti na krivom putu"
 
Predstavljanje monografija Serija etnoloških monografija o primorskim Bunjevcima pod nazivom "Živjeti na Krivom Putu" bit će predstavljena u petak, 25. veljače u Velikoj vijećnici Gradske kuće, u organizaciji Hrvatskog akademskog društva i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.
Knjige će predstaviti prof. dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, ravnateljica Gradskog muzeja u Senju prof. Blaženka Ljubović, gradonačelnik Senja prof. Darko Nekić, kao i dr. sc. Marijeta Rajković Iveta i prof. dr. sc. Milana Černelić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju.
Predstavljanje polinje u 19 sat i 30 minuta.

„Živjeti na Krivom Putu“ sadrži obilje pojedinosti i informacija o mnogim temama krivoputske povijesti i života Bunjevaca na tom području, od tradicijskog odijevanja, prehrane, obitelji i lokalne zajednice do pučkih pobožnosti, vjerovanja i godišnjih običaja, te predstavlja značajan doprinos očuvanju tradicijske kulture i društvenih odnosa u naselju Krivi Put u senjskom zaleđu. Serija monografija nastala je u okviru projekta Identitet i etnogeneza primorskih Bunjevaca. Osnovni cilj ovog djela je istraživanje bunjevačke tradicijske kulture u suvremenom društvenom kontekstu, a njegov temeljni doprinos je u istraživanju bunjevačkog identiteta i etnogeneze holističkim pristupom što predstavlja inovaciju u hrvatskoj znanstvenoj praksi.


 


Pogledajte foto galeriju