HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802224


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 25.02.2011.
Bački i senjski Bunjevci neodvojivi od zajedničke povijesti
 
Bački i senjski Bunjevci neodvojivi od zajedničke povijestiPrepoznajući vrijednost i važnost serije etnoloških monografija o primorskim Bunjevcima pod nazivom „Živjeti na Krivom Putu“, Hrvatsko akademsko društvo i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini organizirali su predstavljanje ovoga djela večeras u Velikoj vijećnici Gradske kuće.
„Živjeti na Krivom Putu“ monografija je koja svojim pristupom želi prikazati još uvijek sačuvane poveznice među Senjskim i Bačkim Bujevcima, te istrgnuti od zaborava tradicijsku kulturu senjskih i krivoputskih Bunjevaca, ukratko je o Monografiji rekla profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju i jedna od urednica izdanja Milana Černelić.
Predstavljanje tri sveska Monografije otvorio je predsjednik HAD-a dr. sc. Slaven Bačić, a djelo su predstavile i prof. dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović s Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, prof. Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja Senj, dr. sc. Marijeta Rajković Iveta i prof. dr. sc. Milana Černelić, obje s Filozofskog fakulteta, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju u Zagrebu.
Monografija je predstavljena, među ostalima, uz nazočnost veleposlanika RH u Srbiji Željka Kuprešaka, generalne konzulice Konzulata u Subotici mr. Ljerke Alajbeg, predsjednika DSHV-a Petra Kuntića, gradonačelnika Senja prof. Darka Nekića te crkvenih velikodostojnika.


 


Pogledajte foto galeriju