HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 26. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 767389


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 25.11.2013.
«Šokačka večer» po dvanaesti put u Sonti
 
«Šokačka večer» po dvanaesti put u Sonti«Šokačka večer», međunarodna manifestacija u organizaciji Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata «Šokadija», održana je tijekom vikenda za nama. Dvanaesta po redu, ova je manifestacija posjetiteljima pružila dvije večeri glume, pjesme, plesova i poezije.

U petak, 22. studenoga, u prostorijama mjesne knjižnice otvorena je prodajna izložba slika nastalih na dosadašnjim «Šokadijinim» likovnim kolonijama i uradaka žena iz etno-sekcije. Istu večer, pred više od 200 gledatelja, nastupili su članovi dramske sekcije s rimejkom svoje prve autorske predstave «Novi knez nije knez».

Veliki doprinos slavljeničkom ozračju dali su i «Šokadijini» tamburaši.

Sljedeće večeri, u subotu, domaćini su, nakon otpjevane svečane pjesme «Šokadija», publici i brojnim uzvanicama u prepunoj velikoj dvorani Doma kulture predstavili goste – KUD «Mićevec» iz Velike Gorice i KUD «Sloga» iz Sikirevaca, Republika Hrvatska, uz nastupe svojih folkloraca, djece i odraslih, tamburaškog sastava i solistice Božane Vidaković, te folkloraca OKUD-a «Ivo Lola Ribar» i TS «Tandora» KUD-a «Mažoret» iz Sonte.

U središnjem dijelu programa nastupila je i autorica pobjedničke pjesme po natječaju «Za lipu rič», mlada i perspektivna pjesnikinja Anita Đipanov iz Monoštora.

Po procjeni prosudbenog povjerenstva najljepša neobjavljena pjesma pisana šokačkom ikavicom za ovu godinu je «Divan u brazdama neba».

Manifestaciji su prisustvovale brojne uzvanice iz lokalne uprave, te iz
institucija kulture, informiranja i javnog života hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini.


 


Pogledajte foto galeriju