HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802238


Iz drugih medija

| 13.05.2015.
Nepodobni građani

Poruka za ove ljude je bila jasna – Vi ste nepodobni građani, i mnogi se, usled takvih okolnosti, iseljavaju iz svojih domova i odlaze, pretežno u Hrvatsku. Zbog specifičnog nacionalističkog inženjeringa, Hrvati iz Vojvodine menjaju svoje kuće i stanove iz Vojvodine, za kuće i stanove Srba iz Hrvatske, I jedni I drugi tako menjajući demografsku sliku čitavog područja i utvrđujući nacionalne zabrane svojih društava. Prema rezultatima popisa, iz godina 1991. i 2002. broj stanovnika hrvatske nacionalnosti u Vojvodini je smanjen za 24%, što govori o razmerama ovih pojava. Raskinute su porodične, familijarne, prijateljske i poslovne veze, društveno tkivo i tkanje je nasilno promenjeno, doprinoseći da nacionalno dobije primat nad građanskim što je ovu I slične priče ostavilo nepoznatom iako podaci o njima postoje.

Tokom jednogodišnjeg istraživanja zabeležićemo razgovore sa više od sto pojedinaca I pokušati da prikupimo što više arhivske medijske građe koja govori o ovim događajima koji su se tokom devedesetih godina odigrali u Vojvodini. Projekat Nepodobni građani će pored razgovora sa direktnim žrtvama, članovima njihovih porodica I svedocima o onome što im se događalo, na platformi www.neispricaneprice.com ponuditi I razgovore sa aktivistima I aktivistkinjama civilnog društva koji su tih godina reagovali na ono što se dešavalo, novinarima I novinarkama koji su se u svom radu bavili ovom temom, pravnicima i pravnicama I mnogim drugim relevantnim sagovornicima.

Zarad neponovljanja, uspostavljanja i očuvanja kulture sećanja na ove događaje, ova platforma će predstavljati objedinjeno mesto sećanja na ljude i događaje iz vremena „nepodobnih građana“.

Neispričane priče kao svoj osnovni cilj imaju dekonstrukciju zaborava i očuvanje sećanja na bitne događaje iz bliske prošlosti u kolektivnoj memoriji stanovništva kao jedan od osnovih preuslova neponavljanja. Svojevrstan edukacioni alat koji predstavlja sama platforma najveću vrednost nosi u različitosti dokumenata koje nudi i mogućnosti njene baze da se iznova obnavlja, širi I upotpunjuje. Duboko verujemo da program Neispričane priče, projekti koji se trenutno realizuju u okviru njega, ali i oni koji nas očekuju u narednom periodu doprinose izgradnji odgovorne kulture
sećanja.

izvor: vccns.org/nepodobni-gradani/


 


Pogledajte foto galeriju