• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Još jedan korak ka vraćanju povjerenja u institucije Republike Srbije
14. 4. 2022.

Još jedan korak ka vraćanju povjerenja u institucije Republike Srbije

Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije odlučilo je izmijeniti sporne tvrdnje iz udžbenika srpskog jezika za osmi razred osnovne škole u kojem se niječe samosvojno postojanje hrvatskog jezika. Riječ je o tabličnom prikazu podjele slavenskih jezika među kojima se, u kategoriji južnoslavenskih jezika, navodi srpski jezik dok u pripadajućoj napomeni stoji pojašnjenje kako su hrvatski, bosanski i crnogorski jezik samo drugi nazivi srpskog jezika.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji uložilo je prošle godine žalbu Zaštitniku građana zbog negiranja hrvatskog jezika koji je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Zavoda za unaprjeđenje obrazovanja i odgoja te spomenutog ministarstva.

„Ovakav postupak Ministarstva znanosti, prosvjete i tehnološkog razvoja Republike Srbije kojim se nalaže izmjena diskriminatornog sadržaja u spornim udžbenicima, moram priznati, iznenađenje je za našu zajednicu. Dogodio se do sada, nažalost, velik broj slučajeva diskriminacije i kršenja prava na koje institucije Republike Srbije, gotovo u pravilu, nisu reagirale ili su reagirale na način kršenja vlastitog zakonodavstva. Uz zadovoljstvo adekvatnom reakcijom, nadu da ovaj slučaj neće biti izoliran, iskazujem i vjeru da je Republika Srbija ovime učinila korak naprijed prema državi u kojoj će se svaki građanin osjećati ravnopravno i sigurno.“, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Odlukom Ministarstva Zavod za unaprjeđenje obrazovanja i odgoja uputio izdavačima udžbenika smjernice prema kojima se traži narativno pojašnjenje podjele te uklanjanje tabličnog prikaza, a izdavači moraju do 15. svibnja podnijeti zahtjev za utvrđivanje da novo izdanje odobrenog udžbenika sadrži odgovarajuće izmjene i dopune. Također, izdavači su dužni osigurati da već tiskani udžbenici na tržištu budu dopunjeni izmjenama u vidu tiskane ispravljene stranice.

„Moram, ipak, istaknuti kako HNV nije dobio spomenute smjernice Zavoda za unaprjeđenje obrazovanja i odgoja koje su poslane izdavačima. Očekujemo kako će u narativnom dijelu neće biti spornih tvrdnji te kako ćemo prije objave udžbenika dobiti na uvid izmijenjeni sadržaj.“, zaključila je Vojnić.

Podsjetimo, hrvatski jezik nalazi se u Europskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima koju je Republika Srbija ratificirala, a hrvatski i bosanski jezik koriste se u službenoj uporabi jezika i pisma u Republici Srbiji.

 

Napomena: Naslovna slika ne odgovara originalnom prikazu koji se nalazi u udžbeniku, već je simbolična ilustracija ishoda gore naznačene problematike.